Aliness Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg

Producent: Medicaline
Kod produktu: 5903242580123
Dostępność: dostępny
Data ważności: 2020-04-30
  • 34,90 zł
  • Do darmowej wysyłki będzie brakowało 165,10 zł

Żelazo organiczne MicroFerr® 25 mg 100 tabletek vege

( mikronizowana i mikrokapsułkowana postać organicznych soli żelaza )

suplement diety

Opatentowana technologia Microferr®
Mikrokapsułki dojelitowe

Minimum substancji technologicznych, produkt nie zawiera stearynianu magnezu ani barwników.

Składniki 1 tabletka
Żelazo Microferr 25 mg *(178,5%)

Witamina C 40 mg *(50%)

*RWS: dzienna referencyjna wartość spożycia.

Składniki: Żelazo w postaci Microferr® (fumaran żelaza (II), Pirofosforan żelaza (III)), substancja otoczki mikrokapsułki (tłuszcze roślinne), substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), kwas L-askorbinowy (witamina C), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu).

Żelazo:
pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie
przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
odgrywa rolę w procesie podziału komórek

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania:
1 tabletka dziennie, w trakcie posiłku.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Zawartość opakowania: 100 tabletek VEGE

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Producent:
Medicaline
Ostrówiec 150
05-480 Karczew
www.aliness.pl
EAN: 5903242580123

Mikronizowane i mikrokapsułkowane organiczne sole żelaza w opatentowanej postaci Microferr®

Dzięki unikalnie opracowanej procedurze powlekania sole mineralne Microferr® są pokrywane otoczką z tłuszczu roślinnego. Dzięki tej technologii enkapsulacji sole zostają zamknięte w mikrokapsułkach, zachowując swoje pierwotne właściwości. Dlatego możemy zaoferować innowacyjne rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb i różnych zastosowań.
Składniki zawarte w produkcie dają wiele korzyści konsumentom. Mikronizowanie to proces polegający na zmniejszeniu wielkości ziaren żelaza do rozmiaru minimum 10 mikronów (µm). Takie rozwiązanie powoduje powiększenie powierzchni wchłaniania się soli żelaza Microferr® co wpływa na lepszą redukcję związków do postaci dwuwartościowej.

Korzyści ze stosowania mikornizowanego i mikrokapsułkowanego żelaza Microferr®:

 Brak interakcji z innymi składnikami preparatu, na przykład utleniania tłuszczów, degeneracji witamin czy utraty barwy
 Brak interakcji z innymi składnikami pożywienia jakie występują w przypadku stosowania siarczanu żelaza
 Doskonale ukryty smak
 Lepsza stabilność produktu końcowego w procesie przetwarzania, transportu i przechowywania w stosunku do innych form żelaza nie mikrokapsułkowanych.
 Dzięki procesowi mikrokapsułkowania lepsza ochrona przed czynnikami zewnętrznymi/zanieczyszczeniami.
 Dzięki procesowi mikronizacji pirofosforan żelaza 3+ łatwiejsza redukcja do postaci 2+ co powoduje wysoką tolerancję i biodostępność
 Zapewniona kontrola uwalniania żelaza w układzie trawiennym – lepsza biodostępność 1
 Mały rozmiar cząstek (około 10 mikronów (μm) ) to większa powierzchnia właściwa, a zatem lepsza funkcjonalność oraz lepsza biodostępność 2,3 ze względu na poprawienie zdolności redukcji związków do postaci jonowej.

Pod względem ilościowym żelazo jest najobficiej występującym pierwiastkiem śladowym w organizmie ludzkim. Uczestniczy w transporcie tlenu do płuc i innych narządów. Na podstawie stężenia 50-60 mg/kg masy ciała, można stwierdzić, że całkowita zawartość żelaza w organizmie wynosi około 3-5 g.1
Około 74% tej zawartości jest rozmieszczone w tzw. puli funkcjonalnej w hemoglobinie, mioglobinie i enzymach. Pozostała część występuje w postaci żelaza zgromadzonego w postaci ferrytyny lub hemosyderyny.1 W organizmie żelazo występuje głównie jako żelazo Fe2+, a jedynie niewielka część jako żelazo trójwartościowe, tzn. żelazo Fe3+. Nie znaczy to jednak, że jest ono mniej ważne.
Zdolność do zmiany właściwości ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji organizmu: żelazo staje się zatem istotnym składnikiem grup przenoszących aktywnego tlenu i elektrony w wielu białkach i enzymach.

W organizmie ludzkim żelazo jest wchłaniane przede wszystkim w jelicie cienkim.
Rozpuszczalne w wodzie związki żelaza charakteryzują się dobrą biodostępnością, ale niosą ryzyko szybkiego rozpuszczenia w żołądku i jego obciążenia działaniami ubocznymi.
Żelazo w postaci Microferr® wchłania się dopiero w świetle jelita ograniczając niekorzystne działania.
Biodostępność:
Biodostępność żelaza zawartego w składnikach pokarmowych pochodzenia zwierzęcego wynosi około 10 – 20%.1 Natomiast optymalną absorpcję żelaza z produktów pochodzenia roślinnego często hamuje kwas fitynowy, który jest nieodłącznym składnikiem niektórych roślin.
Ponadto żelazo pochodzenia roślinnego występuje niemal wyłącznie w postaci Fe3+. Biodostępność tego żelaza trójwartościowego jest gorsza, ponieważ tworzy ono kompleksy o słabej rozpuszczalności w lekko kwaśnym środowisku górnej części jelita cienkiego (dwunastnicy), dlatego jest w stanie zaspokoić jedynie ok. 1-5% zapotrzebowania organizmu na żelazo.1
W związku z tym wegetarianom i weganom często trudniej jest zaspokoić zapotrzebowanie na żelazo z pożywienia.
Ponadto biodostępność żelaza przyjmowanego z pożywieniem może dodatkowo zmniejszyć inne czynniki, takie jak przyjmowanie żelaza jednocześnie z wapniem, błonnikiem lub niektórymi lekami.1
Jednak ze względu na swoje właściwości redukujące (Fe3+ → Fe2+) niektóre substancje mogą poprawić biodostępność żelaza. Wśród nich można wymienić przede wszystkim kwas askorbinowy i różne kwasy organiczne.

Zapotrzebowanie na żelazo:
W normalnych warunkach ludzie, którzy zachowują zdrową i zrównoważoną dietę, przyjmują taką dawkę żelaza, jaka jest im potrzebna.
Żywność pochodzenia zwierzęcego, w szczególności jaja i mięso, jest bogatym źródłem żelaza. Z kolei mleko i ser zawierają niewielkie ilości żelaza, podobnie jak większość produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.
Jednak w związku ze stałą utratą żelaza spowodowaną łuszczeniem lub odrzucaniem komórek skóry i komórek jelitowych lub utratą krwi dzienne zapotrzebowanie na żelazo może się wahać w zależności od wieku, płci i budowy danej osoby.

Referencje
1 Hahn, A .; Schuchardt, J.-P .: Mineralstoffe – Stoffwechsel, Funktionen und Bedarf. Behr’s Verlag, Hamburg 2011
2 Biesalski, HK, Köhrle, J., Schümann, K .: Vitamine, Spurenelemente und Mineralstoffe. Thieme-Verlag, Stuttgart, 2002
3 DA-CH-Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr der DGE, ÖGE, SGE i SVE (Hrsg.), 3. korrigierter Nachdruck, Neuer Umschau Buchverlag, Neustadt an der Weinstraße, 2008
4 Hurrell, RF Iron, w: The Mineral Fortification of Food; 1999; 65

Ten produkt nie posiada jeszcze żadnych opinii.

Dodaj opinię

Aby dodać recenzję musisz się zalogować
Jeśli nie masz konta Zarejestruj się

Przesyłając nam wiadomość zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w celach związanych z obsługą tej wiadomości.

Ostatnio oglądane produkty:

x zwiń

NASZ SKLEP WYKORZYSTUJE PLIKI COOKIES

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies i podobnych technologii w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach reklamowych i statystycznych.
W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystając z naszego sklepu bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej dotyczącej cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Więcej informacji